Nyomtató típusok Filament típusok Filamentek
Az oldal azért jött létre, hogy egy helyre gyűjtse az FDM / FFF 3D nyomtatással kapcsolatos információkat.

FDM / FFF

FDM - Fused Deposition Modeling - Olvasztott Elmozdításos Modellezés
FFF - Fused Filament Fabrication - Olvasztott Műanyagszálas Gyártás
Ez a 2 féle megnevezés ugyan azon nyomtató típust jelölik, csak az egyik gyártó így a másik úgy hívja.

A Stratasys által szabadalmaztatott, az egyik legelterjedtebb és legköltséghatékonyabb additív (vegyületeket egyesítő vegyi változás, amelynek során egy telítetlen szerves vegyület más molekulákat köt meg) gyártástechnológia.

Koncepciómodellek, működőképes prototípusok és végfelhasználásra szánt alkatrészek készíthetők ezen eljárással a hőre lágyuló műanyagból. Ez az egyetlen olyan professzionális 3D nyomtatási technológia, amely ipari felhasználású, hőre lágyuló műanyagot használ, így az elkészült elemek egyedülálló mechanikai, hő- és vegyi ellenállással bírnak.

A gyártás során a filament az extruder fejbe kerül, ahol a hő határásra megolvad, majd a fúvókán keresztül a munkatérbe jut. Az alkatrész az extruder fej folyamatos mozgásával épül fel. A technológiával zárt üreges termékek is készíthetők. Támaszanyag felépítésére ennél a technológiánál is szükség van, amely készülhet a termék alapanyagából, többextruderes gép esetén pedig külön támaszanyagból.

Alapanyagok megegyeznek a fröccsöntés és más hagyományos gyártási folyamatok során is használatos műanyagokkal.

SLA / DLP

SLA - Stereolithography - Sztereolitográfia - szelektív lézer szinterezés
DLP - Digital Light Processing - Digitális fényeljárásos nyomtatás

Ezen nyomtatási eljárás alapja a fotopolimer gyanta, amely térhálósodásáról lézer (SLA) vagy LCD/LED (DLP) páros gondoskodik.
Részletgazdagság, pontosság és jó felületi minőség jellemzi.
Az technológia lényege, hogy a rétegről rétegre, automatikusan terített porszemcséket fény segítségével olvasztják össze.
Az alátámasztások megtervezése és eltávolítása gondos odafigyelést igényel a későbbi vetemedés minimalizálása és a felületi minőség megőrzése érdekében.

A folyamat, hogy van egy gyantával töltött medence, aminek az alján van a tálca, aminek az aljára nyomtatunk és ami felfele mozog rétegenként. A medence alján összpontosító lézersugarak, vagy LCD által szűrt ledfény megköti a legalsó réetgeben a gyantát amegy így hozzátapad a tálcához vagy az előző réteghez. Miután elkészül a nyomat, az asztal kiemelkedik a folyadékból, rajta a kész tárggyal.
Ez az egyik legjobb felbontású eljárás, lézeres változat esetén a rétegvastagság elérheti az akár 10-20 mikrométert is. Hátránya, hogy az elkészült tárgy nem olyan ellenálló és nyomtatás után le kell mosni és UV fénnyel kell kezelni.

SLS / SLM / EBM / MJF

SLS - Selective Laser Sintering - Szelektív lézeres szinterezés
SLM - Selective Laser Melting - Szelektív lézeres olvasztás
EBM - Electronic Beam Melting - Elektronikus sugárral való olvasztás
MJF - Multi Jet Fusion - Többsugaras fúzió (HP saját típusa)

Elsősorban fémek nyomtatásához használt eljárás amely esetében az alapanyag finomliszt finomságúra van őrölve.
A technológia lényege, hogy a rétegről rétegre, automatikusan terített porszemcséket lézer (EBM esetén elektronsugár) segítségével olvasztják össze.
Támaszanyag hozzáadást a technológia nem igényel, mivel ezt a szerepet a nem megolvasztott por tölti be.
Nagyméretű, vékonyfalú termékek esetén vetemedés léphet fel, így a gyártás különös körültekintést igényel.

DMLS

DMLS - Direct Metal Laser Sintering - lézersugaras fém szinterezéses

Az eljárás nagyon hasonló a SLS-hez. A fémpor alapanyag, lézer által történő összeolvasztásával épít. Mivel itt is rétegről rétegre gyártunk, egészen speciális geometriájú, nagy szilárdságú fém alkatrészeket készíthetünk. A támaszanyagok megtervezése kiemelkedő szakmai felkészültséget igényel az alkatrészek nagymértékű vetemedésre való hajlamossága miatt.

Alkalmazási területek:
  • Formakövető hűtéssel ellátott fröccsöntő szerszámok
  • Topológiailag optimalizált alkatrészek
  • Egészségügyi protézisek, implantátumok
  • Speciális belső szerkezetű fém alkatrészek
Elérhető alapanyagok: szerszámacél, rozsdamentes acél, alumínium, kobalt króm, titán
Elérhető rétegvastagság: 20, 30, 40 és 60 mikron

PolyJet

A világ legpontosabb 3D nyomtató típusa.
Ezen technológiával működő 3D nyomtatók 16 mikron finomságú rétegekben nyomtatnak, pontosságuk a sima felszínek, a vékony falak és az összetett geometriák esetében pedig eléri a 0,1 mm-t a teljes munkatérben, kisebb modellek esetén ennél nagyobb pontosságot is tud.
A speciális fotopolimer alapanyagot a nyomtatófejek néhány század milliméteres pontossággal a megfelelő helyre juttatják, majd a rendszer UV fény segítségével kitérhálósítja. Vizzel oldható támaszanyaga könnyedén eltávolítható, így a nyomtatás után akár néhány perccel már használhatóak a termékek.
A technológia, számos különféle anyag használatát támogatja, ráadásul az Objet Connex2 és Connex3 nyomtatókkal többféle anyag akár egyszerre is nyomtatható egyazon elemben. Az anyagtulajdonságok a gumitól a merevig, az átlátszótól az átlátszatlanig, a semlegestől az elénk színűig és a normáltól a biokompatibilisig mindent felölelhetnek.

LOM

Laminated Object Manufacturing - Laminált tárgy gyártás.
Ezen technológiával működő 3D nyomtatók 16 mikron finomságú rétegekben nyomtatnak, pontosságuk a sima felszínek, a vékony falak és az összetett geometriák esetében pedig eléri a 0,1 mm-t a teljes munkatérben, kisebb modellek esetén ennél nagyobb pontosságot is tud.
A speciális fotopolimer alapanyagot a nyomtatófejek néhány század milliméteres pontossággal a megfelelő helyre juttatják, majd a rendszer UV fény segítségével kitérhálósítja. Vizzel oldható támaszanyaga könnyedén eltávolítható, így a nyomtatás után akár néhány perccel már használhatóak a termékek.
A technológia, számos különféle anyag használatát támogatja, ráadásul az Objet Connex2 és Connex3 nyomtatókkal többféle anyag akár egyszerre is nyomtatható egyazon elemben. Az anyagtulajdonságok a gumitól a merevig, az átlátszótól az átlátszatlanig, a semlegestől az elénk színűig és a normáltól a biokompatibilisig mindent felölelhetnek.

Források: IT Cafe, Varinex, X-Plast, RapidMade

Mi is a filament

A "szál" szinonímája. A 3D nyomtatásban ezen néven terjedt el az FDM/FFF nyomtatók által használatos műanyag szálak neve.

Anyag
Fúvóka hőfok (min)
Fúvóka hőfok (max)
Asztal hőfok (min)
Asztal hőfok (max)
Szilárdság
Rugalmasság
Tartósság
Használati nehézség
Zsugorodás / vetemedés
Oldhatóság
Élelmiszerbiztos
Sűrűség (g/cm3)
Hőállóság
Szakítószilárdság
Hajlítószilárdság
Blue Tape
Ragasztóstift
ABS Acrylonitrile Butadiene Styrene 210 250 50 100 2 2 3 2 3 Aceton 1.25 79 38 65
Acrylonitrile Butadiene Styrene
Népszerűbb 3D-nyomtatású termo műanyag szál. Legjobb olyan tartós alkatrészek gyártására használható, amelyeknek ellen kell állniuk a magasabb hőmérsékletnek.
Szilárdsága, rugalmassága, megmunkálhatósága és magasabb hőállósága miatt gyakran előnyös műanyag a műszaki és mechanikai alkalmazásokhoz. Ez egy trükkös műanyag, lassan folyik ki a nyomtatófejből, és lehűlve zsugorodik, és gyakran nem is megfelelően deformálódik. Az ABS-sel történő nyomtatáshoz fűtött építési platform szükséges
Az ABS kiváló választás műanyag autóalkatrészek, mozgó alkatrészek, hangszerek, konyhai eszközök, elektronikus házak és különféle játékok, például a LEGO nyomtatásához. A 3D nyomtatáson kívül más alkalmazásai is vannak. Például a hagyományos gyártók ABS-t használnak műanyag csomagolások, kulacsok és csészék előállítására, hogy csak néhány felhasználást említsünk. A 3D nyomtatásban elért népszerűsége ellenére az ABS nem a legjobb izzószál a legtöbb otthoni felhasználó számára. Ennek oka, hogy magas olvadáspontú, amelyet fűtött felületre vagy ágyra kell nyomtatni. A fűtött nyomtatóágy nem olyasmi, amellyel sok költségvetési tartományba eső 3D nyomtató tartozik. Az ABS-sel történő nyomtatás kellemetlen füstöket is eredményez, amelyek irritálhatnak néhány embert. Mondanom sem kell, hogy a jó szellőzés elengedhetetlen. Ezek a dolgok együtt teszik az ABS-t olyan anyaggá, amelyet a szakemberek jobban szeretnek, mint az amatőr felhasználók.
1.75 mm vastagságú, 1 kg-os tekercs hossza megközelítőleg 400 m
ABS - ESD ABS - electrostatic dissipative 220 265 90 110
Az elektrosztatikus feltöltődésre érzékeny elektronikus alkatrészek védelmére szolgál. Az anyag kiváló antisztatikus tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal megakadályozhatja a károsodást vagy jelentősen csökkentheti az elektronikus berendezések károsodásának kockázatát.
ASA Acrylonitrile Styrene Acrylate 240 260 100 120 2 1 3 2 3 Aceton 1.07
Feltöltés alatt!
Cleaning Cleaning filament 150 260 0 0 1
Feltöltés alatt!
Flexible, TPE, TPU Thermoplastic Elastomers 220 240 0 70 1 3 2 3 1 1.16 75 54 33
Thermoplastic Elastomers / Thermoplastic Urethane / Polyurethane
Glow in the Dark Glow in the dark PLA or ABS 180 230 0 80 2 2 2 1 1
A foszforeszkáló részecskéknek köszönhetően a modell a sötétben világít. Ehhez azonban a modellnek fényre van szüksége, mivel a fotonok felszívják a sugarakat. A legjobb eredmény vastag falakkal érhető el. Minél vastagabbak a fal, annál erőteljesebb a fény.
HDPE High-density polyethylene 180 225 65 110
Feltöltés alatt!
HIPS High Impact Polystyrene 210 250 50 100 1 2 3 2 3 Oldószer 1.06 82 26 42
A HIPS egy kopolimer, polisztirol keménységgel és gumi rugalmassággal. Az anyagot gyakran használják védőcsomagolás és tárolók, mint pl. CD-tok, előállításához.
A 3D-nyomtatás világában a HIPS-nek más szerepe van. A HIPS egy Dual-Extruder 3D-nyomtatóval és ABS Filamenttel kombinálva tökéletes támasztóanyag. A HIPS limonénben oldható.
HT-PLA Polylactic Acid 180 230 0 60 2 1 2 1 1 1.25 100 66 126
Poly Lactic Acid - tejsav
Hőtermék, amely megújuló keményítőkből, például kukoricából és cukornádból készül. Környezetbarát, szagtalan és nagyon alacsony vetemedést okoz, nem igényel fűtött ágyat. Nagyon könnyen kinyomtatható, és a legjobb anyag a kezdők számára.
A gyártott alkatrészek fényesek, merevek, de kissé törékenyek. Legjobb prototípusokhoz, asztali játékokhoz, alacsony igénybevételű alkalmazásokhoz.
A HT-PLA hőkezelhető, mely után akár 15x ütésállóbb és több mint 2x erősebb a sima PLA-nál.
1.75 mm vastagságú, 1 kg-os tekercs hossza megközelítőleg 330 m
Metal PLA / ABS Metal Powder and PLA or ABS blend 190 220 0 2 1 3 3 1
PLA vagy ABS és fémpor keveréke. Használatával a 3D-nyomatok fémszerűnek tűnnek. A súly is fémszerű, ezáltal a modellek egyedülálló érzetet biztosítanak. A fém Filamentek többnyire abrazzív anyagok, ami növeli a fúvóka kopását.
Nylon Polyamide 220 260 50 100 3 3 3 2 2 1.16 96 68 60
Feltöltés alatt!
PC Polycarbonate 240 310 90 105 3 3 3 2 3 Aceton 1.20 112 68 102
A PC technikai tulajdonságai mellett magas hőmérséklet ellenállást mutat. A kereskedelem területén például búvármaszkokhoz és képernyőkhöz használják. A PC Filament higroszkópos, ezért hűvös, száraz helyen kell tárolni, hogy ne legyen befolyásolva a minősége.
PEEK Polyether ether ketone 390 130 1.30 255 100 147
Polyether ether ketone - poli(éter-éter-keton)
A nagy teljesítményű anyagok (HPM) csoportjába sorolható, részben kristályos szerkezetű, kiváló hőállóságú műanyag. Sokoldalúan feldolgozható, extrudálható, fröccsönthető.
Magas hőmérsékletellenállású műanyag, amelynek olvadáspontja körülbelül 335 °C.
Az anyag számos szerves és szervetlen vegyi anyagnak elenáll, főleg ipari és orvosi technológiákban használatos.

A PEEK körülbelül 70% -kal könnyebb, mint a hasonló tulajdonságokkal rendelkező fémek. A PEEK Filament 3D-nyomtatásának különlegessége a szükséges magas nyomtatási hőmérséklet. A Hot-End-et gyártótól függően 400 °C-ra kell felmelegíteni.
PET-G Poly-Ethylene Terephthalate Glycol 220 270 0 70 2 3 3 2 1 1.38 70 50 69
Feltöltés alatt!
PLA Polylactic Acid 180 230 0 60 2 1 2 1 1 1.25 50 50 83
Poly Lactic Acid - tejsav
Hőtermék, amely megújuló keményítőkből, például kukoricából és cukornádból készül. Környezetbarát, szagtalan és nagyon alacsony vetemedést okoz, nem igényel fűtött ágyat. Nagyon könnyen kinyomtatható, és a legjobb anyag a kezdők számára.
A gyártott alkatrészek fényesek, merevek, de kissé törékenyek. Legjobb prototípusokhoz, asztali játékokhoz, alacsony igénybevételű alkalmazásokhoz.
A HT-PLA hőkezelhető, mely után akár 15x ütésállóbb és több mint 2x erősebb a sima PLA-nál.
1.75 mm vastagságú, 1 kg-os tekercs hossza megközelítőleg 330 m
PLA - Carbon Polylactic Acid blend Carbon 190 220 0 70 2 1 3 2 1
Feltöltés alatt!
PLA - Stone Stone dust and PLA blend 190 240 0
Feltöltés alatt!
PLA - Wood Wood dust and PLA blend 195 220 2 2 2 2 2
Feltöltés alatt!
PP Polypropylene 210 250 100 150 2 3 2 3 3 ?
A PP egy erős, rugalmas, könnyed, vegyszer ellenálló és élelmiszer biztonságos anyag, ezért széles körben alkalmazható. A PP nyomtatószálat viszonylag nehéz feldolgozni, mivel torzításra hajlamos és rossz rétegtapadás jellemzi.
PPSF / PPSU Polyphenylsulfone 360 390 140 160 1.29
Feltöltés alatt!
ULTEM 9085 Polyether imide 350 390 130 160 1.34 153 86 116
Nagyteljesítményű égésgátló, hőre lágyuló poliéterimid keverék. Magas szilárdsági és súlyaránya, valamint FST besorolása (láng, füst és mérgező hatás) által ideális a szállítási / autóipar számára. Az egyedüálló anyag minősítései által kiváló a kereskedelmi szállítóipar számára. Az ULTEM 9085 megfelel a repülőgépipar szigorú követelményeinek is.

*Az itt felsorolt adatok, a forrásokból származó átlagolt értékek. Ennek megfelelően kizárólag az anyagok összehasonlíthatóságát szolgálják.
Források: IT Cafe, 3DJake, Herz, think3D, All3DP, 3DInsider, AllThat3D, 3DEE, ThreeDotZero PDF
Új filament felvétele«
Gyártó
Megnevezés
Típus
Tolarencia (mm)
Gyártó Megnevezés Típus Tolarencia FT/KG Szállítás Értékelés LINK Utolsó infó
AnyCubicPLA0.020 mm6930 Ft0 FtNincsLINK2020.10.01
dd
GeeetechPLA0.100 mm6200 Ft1128 FtNincsLINK2020.10.01
dd
FilanoraFilacorn PLA BIOPLA0.030 mm5700 Ft1016 FtNincsLINK2020.10.01
dd
FilanoraFilacorn PLA BIO plusPLA0.030 mm Ft FtNincsLINK2020.10.01
dd
GembirdPLA0.050 mm Ft FtNincsLINK2020.10.01
dd
GembirdABS0.050 mm Ft FtNincsLINK2020.10.01
dd
ANET3DPLA0.020 mm Ft FtNincsLINK2020.10.01
dd
Az alábbi oldalakon részletesen leírják képekkel illusztrálva, hogy mely hibákat mi okozhat.
https://www.simplify3d.com/support/print-quality-troubleshooting
https://all3dp.com/1/common-3d-printing-problems-troubleshooting-3d-printer-issues

Ha valaki érez magában kellő erőt és tudást az oldalak lefordításában, akkor azt szívesen venném és kiraknám ide a linkek helyett.
A fordításokat a "Kapcsolat" menüpont alatt tudjátok elküldeni.

Letölthető, kész modellek:

Érdemes ezen oldalaknál rákeresni a nyomtatónk típusára, mert sok hasznos kiegészítőt lehet fellelni.

Hasznos nyomtató kiegészítők:

Szárító és tárolódoboz:

Általános filament dob méret: 7x20cm 3D terv Ebay - doboz

Nyomtató szoftverek:

Hasznos szoftverek:

Hasznos modell:

Egyéb:

Név: Itt írhattok nekem bármivel kapcsolatban személyes üzenetet.Az ítt írt üzenetet az oldal nem tárolja, e-mailben küldi tovább a saját e-mail címemre.

Az oldalon tapasztalt rendellenességek és hibák jelzésének kifejezetten örülök!

Amennyiben választ is szeretnél kapni az üzenetedre, akkor feltétlen add meg az e-mail címedet, vagy valamilyen elérhetőségedet.
E-mail:
Üzenet:
Kell egy rész a weboldalra, ahol mindenki feltöltheti az anyag márkáját, gyártóját, típusát, árát, honnan vette, és mit sikerült vele nyomtatnia, arról képet tudjon felrakni. Mellé kötelező legyen megadni, milyen paraméterekkel nyomtatta azt. Hőfok, tálcahőfok, sebesség, előtolás, visszahúzás.. 5-10 fokot kell csökkenteni ha szőröz.